«

»

okt 15

Høst og vinter – trening og planer

2015-10-01 19.25.05

Fin kveldstur på Toten 🙂

Da var høsten her, og tanker og planlegging for høst og vintertrening, samt hva som skjer utover våren og sommeren er i fokus.

Helgen og påfølgende uke etter siste ritt ble brått litt annerledes enn jeg hadde sett for meg. På kvelden lørdag for to uker siden, begynte jeg å småfryse og var stinn i magan. Litt småvondt i magen innimellom. Tok paracet og ibux og trodde det kanskje var noe influensalignende. Søndag var jeg ikke i slag, frossen og uggen, og avlyste faktisk treningsturen 😉 Bestemte meg for at mandag skulle jeg holde meg hjemme uansett for å bli frisk. Mandag morgen var magesmertene større, selv om jeg ikke hadde feber, og jeg kontaktet fastlegen. Etter en rask sjekk ble jeg bare sendt videre til sykehuset for undersøkelse av blindtarm.

Ble raskt tatt hånd om, og mindre behagelige forundersøkelser ble utført før jeg ble sendt for ultralyd. Her ble det, etter at en ekstra ekspert undersøkte, konkludert med at de trodde det var tykktarmen, da den så ut til å være betent på ene siden. Ble sendt videre til dagkirurgi, hvor jeg måtte vente på videre avgjørelser. Her er det liten tvil om at det er mye venting… Lå i senga fra kl 12 til 21 uten å ha snakket med lege eller fått vite stort. Eneste jeg visste var at jeg skulle faste så jeg var klar for evnt videre undersøkelse. Etter CT-undersøkelse på kvelden, kunne jeg endelig spise litt, selv om jeg bare fikk suppe. Beskjeden videre var faste etter midnatt og tømming på morgenen, slik at jeg var klar for gastroskopi på formiddagen.

Gastroskopi, for de som ikke vet det, er metervis med kabel opp bakfra med kamera. Når de i tillegg ikke hadde gass, men måtte benytte «gamlemetoden» med luft for å blåse opp tarmene innover, ble dette en smertefull opplevelse. Undersøkelsen viste betent tykktarm og noe sår tynntarm. Prednisolonkur ble løsningen, og den virket raskt. Er nå kalt inn til videre MR-undersøkelse i desember.

Fem dager helt uten aktivitet, sikkert også til det gode for meg, og jeg er i trening igjen, om mulig mer motivert enn noen gang. Har i tillegg benyttet denne tiden til å planlegge hvordan treningen grovt sett skal legges opp. Siden jeg har hatt fremgang med det jeg gjorde forrige vinter, blir det lite hokuspokus denne høsten og vinteren, etter en prat med Beitmyren. Om det ikke er noe man kan regne ut rent i watt eller sekunder, så er det liten tvil om at kroppen har godt av ekstra beinstyrke og styrke i kjernemuskulaturen. Dette bidrar både til bedre arbeidsøkonomi, ref flere studier ved bl.a. høgskolen i Lillehammer, og virker nok også i stor grad skadeforebyggende.

Grovskissen frem mot hjul blir da å kjøre to styrketreninger på beina, 2 intervaller på sykkel og en langtur i uka. Økter utover dette blir rolige turer og gjerne alternative aktiviteter som rulleski, ski, jogging osv, litt etter innfallsmetoden og hva som passer i forhold til vær og ikke minst om man kan trene med andre. Denne perioden bryter jeg også opp med en liten tur til Alicante 24-28.november med langturer på landeveissykkelen. Jula blir i tillegg også en periode hvor jeg prøver å legge inn en del mengdetrening.

Rett over nyåret blir det å kjøre en FTP-test på rulla for å sjekke hvordan terskelwatten min er. Treningen januar til april blir med fokus på lengre intervaller rett på og rett under terskel, og da terskelwatt. Pulsen får bare bli det den blir, men erfaringsmessig vil f.eks. fire lengre drag på terskel gi at det første draget er mye i sone 2 pulsmessig, de to midterste i nedre og øvre del av sone 3, mens det fjerdedraget ofte har mye tid i sone 4. Siden prosjektet jeg var med på i vinter så ut til å gi gode resultater, blir det noenlunde samme opplegg, men ingen bolk med 4x4min intervaller, som jo er formtopping.

Foreløpig plan for vårhalvåret er da og kjøre 4 ukersbolker med intervaller bestående av henholdsvis 2,3,3 og 1 intervall i uka. Med 3 intervaller i uka blir det fort for stor belastning med to styrkeøkter i tillegg, så planen er å kjøre en vedlikeholdsøkt med styrke på beina i uka, og en styrkeøkt med kun fokus på kjerne- og støttemuskulatur.

Hvordan gjør jeg da dette i forhold til Andalucia Bike Race i slutten av februar? Ser for meg at dette rittet blir en sinnsyk opplevelse, og ikke minst slitsomt. Planlegger ikke med noen formtopping frem mot rittet, men slipper opp treningen litt et par uker i forveien, slik at man har overskudd. Uken etter rittet er det vinterferie, og vi håper på en fin tur til Barcelona. Her blir det da bare rolige trening for å dra effekt av seksdagersrittet.

Ritt og kortere intervaller, satser jeg på at gjør siste finishen utover vårsesongen, når jeg er tilbake fra noen dager med mengdetrening på raceren på Mallorca 7-12.april.

Sikkert mange med synspunkter og kommentarer til dette. Ikke noe er artigere enn engasjement og diskusjoner, så skrik ut om det er noen spørsmål eller kommentarer.

Oppe i alt dette kommer også hussalg og ikke minst innflytning i nytt hus til sommeren. Noe vi gleder oss sinnsykt til J Om noen derimot er interessert i eller kjenner noen som er på utkikk etter hus sentralt beliggende nedefor Kallerud, på Kirkeby, i Gjøvik, så er det bare å ta kontakt J

 

2 pings

Kommentarer er avslått.