«

»

des 09

Forskningsprosjekt ved HiL – periodisering

Etter litt mailing, har jeg sagt meg villig til å være med i et forskningsstudie ved Fysiologisk Idrettslaboratorium på Høgskolen i Lillehammer.

Beskrivelse hentet fra dokumentet (Informasjonsskriv HiL-periodisering):
«I dette studie skal man manipulere treningsbelastningen ved å fordele de intensive øktene (HIT) i ulike periodiseringsmodeller. På bakgrunn av praktiske erfaringer ser vi at en mye brukt modell er ”den tradisjonelle periodiseringsmodell”, hvor fokus tidlig i sesongen er på stort treningsvolum og moderate HIT økter (sone 3), og
videre endres mot mindre volum og mer intensive HIT økter(sone 4/5) når konkurranseperioden nærmere seg –
populært sagt; ”fra volum til intensitets fokus”.»

Prosjektet vil da fordele deltagerne i tre grupperinger, hvor en er fra volum til intensitet, den andre fra intensitet til volum, og den siste er en miks av de to. Intervallene vil da fordelses mellom 4x16min sone3(subterskel), 4x8min sone 4(terskel) og 4×4 sone 5(over tersel). I forkant av dette prosjektet er det lagt opp til to testdager for kartlegging av deltagerne. En med laktatprofil og maks o2, og en 40 min FTP test, såkalt «all-out». I tillegg vil det bli gjort testing mellom hver bolk med intervaller, samt to like testdager etter siste bolk. Hver bolk vil da være på 3 uker og innholde 2-3-3 intervalløkter. Dvs at det kan vli 8 økter med 4x16min på 3 uker…

Denne helgen har jeg derfor forsøkt å forberede meg litt til dette prosjektet ved å gjennomføre en slik helvetesøkt med 40 min «all-out». På en slik test er det viktig å starte forsiktig nok, slik at man ikke faller i trøkk(watt) utover i draget, samtidig som at man skal sørge for å ha syklet så raskt man klarer hele tiden. Målet er å sykle så langt som mulig på 40 min uten å falle i watt.

Benyttet økter og kjennskap til rulla fra økter tidligere i høst som pekepinn på hvor hardt jeg skulle starte. Valgte å legge meg på startwatt +/-260watt. Startet da i sone 2 og holdt meg der i 7 minutter før det ble ca 11 min i sone 3. Fokuset hele tiden var på å holde sakte økende watt, og tenkte jeg måtte ha igjen nok til å dra på siste 5 minuttene. Holdt meg 13 minutter i sone 4, før jeg gikk opp i sone 5, og lurte da på om jeg i det hele tatt klarte å holde ut siste 9 minuttene… Pulsen fortsatte å stige jevnt og trutt, ble med andre ord lite å dra på med siste 5 minuttene, men klarte å mobilisere. Watten sank aldri og pulsen steg. Siste minuttet var det å kjøre på med det som var igjen. Endte med makspuls på 210, 189 i snittpuls og snittwatt på 272, med smått utrolige 8 minutter over 200 i puls…
40min test - wattprofil TTS4
40min test - pulskurve40min test - soner
Da er det bare å vente på testdager neste uke, mandag 15. og torsdag 18.desember. 🙂