«

»

aug 06

Grenserittet – årets morsomste ritt med suveren stemning

Grenserittet er det morsomste rittet i Norge hvis man ser på totalpakka. Sosial tur med overnatting, ofte fint og godt vær i begynnelsen av august, morsom og variert løype med temposkifter og variasjoner i underlag hele veien, og i tillegg mye publikum som skaper god stemning langs løypa.

Kjørte nedover fredag ettermiddag, stoppet i Halden for å hente startnummer og kjørte videre til Strømstad Quality Spa & Resort, hvor Raufoss & Gjøvik SK har ligget de siste årene. Stive priser akkurat denne helgen merkelig nok… Vi pakket raskt ut og slengte oss ut på en vispetur for å sjekke utstyr og tråkke ut reisebeina. Syklet gjennom starten av løypa, som i år var lagt langs havnen og brede veier for å unngå farlige situasjoner i starten, slik det har vært mye av i tidligere år. Grusveien var knusktørr og i svingene var det mye grus som var lett å skli på. Dette gjorde lufttrykket i dekkene desto viktigere. Valgte 21 psi foran og 24 bak. Hadde satt opp sykkelen med stiv gaffel, Schwalbe Rocket Ron 2.1 foran og Bontrager 29-0 2.1 bak.

På fredag kveld var det klart for felles middag med de andre fra klubben. God bufè med mye pasta å velge blant falt i smak for alle. Gode og mette var det bare å finne frem utstyr og gel, og gjøre seg klar for dagen etter. Som alltid med meg guffeboks, slange, to patroner, multiverktøy, kjedelås og kutter i tillegg til en pumpe. Grenserittet syklet jeg på 2.52 i 2010 og 2.49 i 2011, og hadde et håp om å se 2.30-tallet i år. Med hensyn til lengden på rittet valgte jeg å ta med 5 Powerbar gel som proviant under rittet.

Det var veldig varmt når vi la oss, og AC var det dårlig med. Som vanlig før større ritt, svetter jeg mye når jeg sover. Dyna måtte jeg snu når jeg var oppe for å tisse på natta, gjennomvåt av svette.

Våknet kl 06.15, kledde på oss og gikk for å spise frokost. Lett å kaste innpå mye når det er hotellfrokost, men holdt meg til det vanlige. To skiver grovbrød med lett pålegg, et glass drikke og en kopp kaffe.

Etter skifting og et par-tre obligatoriske turer på det ovale kontoret, syklet vi nedover mot start. Varmet opp et lite kvarter med 3-4 smådrag før Tollan og jeg stilte opp i pulje 1. Det var allerede MANGE som hadde lagt ut sykler og stilt opp, så vi havnet et stykke bak. Sola varmet, og det var over 20 grader allerede kl 08.30. Vi startet kl 08.35, fem minutter etter eliten.

Ut fra start er det masterbil, men som alltid på Grenserittet, sykling på fortau, hassardiøse forbikjøringer og mange nestenvelt. Alt gikk bra, og etter mattestarten tro jeg på forbi halve feltet for å komme være med i front av feltet når vi skulle svinge inn på grusen. Viktig å henge med i starten og finne plass i feltet. Syklet kontrollert i nedforkjøringene og i svingene. Pulsen steg raskt i varmen, og jeg så den hele tiden lå veldig høyt i sone 4. Ut på traktorveiene på jordene var vi fortsatt mange, men jeg lå godt foran, som nr 7 kan man se av det første bildet i serien.

Mange raske i pulje 1, så det var ikke noe problem å holde tilstrekkelig fart. Synes det gikk overraskende bra med stiv gaffel i terrenget, og følte ikke jeg tapte noe særlig til de jeg syklet i nærheten av. Halvveis begynte jeg uansett å merke at armene får mye juling og slag, håndledd og albue i høyre hånd begynte å verke litt mot slutten, uten at dette hemmet meg noe.

Svabergpartiet etter ca 3 mil ville være avgjørende, her var det nå gruset opp enda mer, men det skilte seg allikevel ut i mindre grupper. Kom gjennom dette partiet og partiet etter hvor det er stor fare for punktering, uten uhell. Kom da sammen med tre-fire mann, som det syklet sammen med og samarbeidet godt med de neste 3 milene. Etter å ha passert under en låve, kommer man til en bratt bakke med løs grus, hvor det ofte er mange som må gå. Her klarte jeg å komme meg i front og finne spor slik at jeg fikk syklet opp hele. Tungt, men det lønner seg helt klart.

I asfaltbakken etter svaberget står kona til Vidar Mehl, og langer en flaske til meg. Supertakk for den, selv om jeg ikke drakk nok til å begynne på den.

Begynner å få det litt tungt etterhvert, og klarer ikke ta alle føringene i gruppa. biter meg allikevel fast med høy puls og slitne bein. Ca 20 km før mål ser jeg at vi nærmer oss en stor gruppe syklister. Skimter en CK Toten-Tråkk trøye, og vet det er seige evigunge Svein Roger Løken som startet i elite, fem minutter før meg. Dette gir en ekstra energi, men klar ikke å følge da gruppa deler seg opp. Sykler inn med Svein Roger, som var sliten etter å ha syklet mye alene, da han var uheldig og hadde en velt helt i starten. 

Colaen i colabakken smakte som alltid veldig godt, noe jeg hadde ventet på lenge 🙂 Inn mot mål holdt vi greit trøkk, men vi tapte 2 minutter til de vi hadde syklet sammen med på de siste 15 kmerne.

Klokket inn på 2.41.10. Klarte ikke målet tidsmessig, men ble veldig fornøyd når jeg så andre tider, og at jeg i tillegg ble nr 10 i M30-34 av 473, og nr 73 totalt av 6621 startende.

Noe jeg bør gjøre annerledes til neste år, og ritt generelt i slik varme, er å drikke mer. Burde absolutt ha tømt det jeg hadde på sykkelen og flasken jeg ble langet, som fortsatt var full ved målgang. Kanskje jeg hadde hatt mer krutt de siste to milene.