«

»

feb 27

Tjukkas-NM

Endelig er rittsesongen i gang for 2017. Kan ikke si jeg var helt 100 prosent motivert for ritt tidligere i uken. Treningsivrig som jeg alltid er, så liker jeg ikke å måtte ta hensyn til ritt dersom det er en økt man heller har lyst til kjøre lengre eller hardere i forkant av rittet. En oslotur og mye aktiviteter i heimen, gjorde at det kun ble litt foamroller i stua på torsdagskvelden. Fredagen ble det en rolig og lett morgenøkt med litt slynge og «trim for eldre» i tøyekroken på Toten Treningssenter, før jeg tok en liten tur med raptusser med Vidar på fatbiken på ettermiddagen. Beina føltes lette og fine, og jeg ble brått mer positiv til ritt dagen etter.

Som Fred Børre og Marit Bjørgen nevner i VM-kveld, så er de et team når det gjelder planlegging og tilrettelegging i et aktivt liv. Slik er det også hos oss som sikkert mange har fått med seg, dog på et litt annet nivå. Det er jobb, barneaktiviteter, trening og andre sysler som passe inn i hverdagen og fritiden. Det er utrolig hva man får til om man bare ønsker det og ikke minst er enige om at det er dette man ønsker å bruke tiden sin på.

Med start allerede kl 10, var det tidlig opp lørdag morgen. Hege og minstemann skulle være med som heiagjeng. Med 12-14 pingviner på gradestokken på morgenkvisten var det duket for fine og friske forhold. Temperaturen steg nok litt utover, og det var null stress å sykle med ei tynn vintersykkelbukse og vinterjakke med super under. Varmet opp i Lake vinterskoa, men hadde et par vide eldre sommersko hvor jeg fikk plass til thermacell varmesålene og skotrekk utenpå. Det er som natt og dag når man skreller av nesten halvkiloen pr sko i tillegg til at de er stivere.

Rittet har fortsatt status som uoffisielt NM, da sykkelforbundet ikke har godkjent fatbike som egen gren ennå. Lygna fatbike har i år gjort stor endring i løypa, og kjørt opp fine og mer tekniske scooterspor. Selv om dette nok ikke favoriserer meg, er det uansett mer morsom og utfordrende. Rittet var lagt opp med en startloop på 2 km i bred skiløypetrasee, før man tok fire runder i hovedtraseen  â 4 km.

Ut fra start ble det satt bra fart, og startloopen var veldig fin for å få strekt feltet slik at man unngikk flaskehalser og klabb og babb. Følte jeg fikk en bra start og var vel inn på scooterløypa som nr 8 eller 9. Første runden gikk mest i farten til de foran, da noen startraske kom seg foran. Odd Erlend Hansen Berg, Audun Øverby Hansen og jeg kom oss etterhvert forbi et par før vi rundet og vi kunne sette litt mer ønsket fart. Da var luken fremover allerede blitt ganske stor, og det var bare å prøve å henge på.
Mye svinger og etterhvert endel oppkjørt løssnø gjorde det vanskeligere, og tidlig ut på andre runde kom første tryn. Nok snø til at man ikke slår seg, men klarte å slå styret skakt. Tok meg ikke tid til å rette det opp og fortsatte jakten på de de to som da kom ifra meg. Tok litt tid å bli vant med litt skakt styre, men tror i etterkant det lønte seg å sykle med det slik fremfor å stoppe å rette opp. Jakten og iveren etter å ta igjen de to foran meg, gjorde at jeg plantet trynet i snøen en gang til på den runden.
Før runding til tredje runde så jeg Jo Nordskar foran meg i traseen, og tok et magadrag på en harde og lettkjørte skiløypa før runding, og klarte å komme meg opp i ryggen hans. Samtidig klarte jeg å få litt større avstand til Vaeng som jaget bakfra.

Ut på tredje runden, gudskjelov med sikkerhetsavstand til Jo, ser jeg han tar en fin salto over styre og faceplanter fint i nysnøen. Forsikret om at det gikk bra, var det bare å gi gass forbi. Følte jeg klarte å holde jevnt trøkk på flatene og safet i svingene for å unngå flere velt.

Ut på fjerde og siste runde så jeg at jeg nærmet meg en rytter til foran, og det var ikke før mot slutten jeg så det var Greg Saw. Ut på siste del med skiløype, klarte jeg da å ta nok et magadrag og kom meg opp på bakhjulet til Greg før vi kastet oss ned bratta mot mål. Tok yttersvingen rundt Greg nedover mot oppløpet og tro på. Deilig å se at jeg hadde nok krefter til å holde han bak meg. Inn til 5.plass og kjempefornøyd med dagen slik den utviklet seg.
Med rittid på litt over 55 minutter, makspuls på 195 og snittpuls på 185, så tror jeg ikke det var veldig mye mer å hente. Akkurat passe med klær og heller ikke kalde tær faktisk 🙂